Kako Uporabiti Pbu 18 Z Izgubo

Kazalo:

Kako Uporabiti Pbu 18 Z Izgubo
Kako Uporabiti Pbu 18 Z Izgubo

Video: Kako Uporabiti Pbu 18 Z Izgubo

Video: Kako Uporabiti Pbu 18 Z Izgubo
Video: Плуг ПЦ-1-18, обзор, настройки и регулировки. 2024, Maj
Anonim

Na koncu vsakega obdobja poročanja so glavni računovodji odgovorni za poročanje in izračun dobička in uspeha. V primeru negativnega finančnega rezultata lahko nastanejo težave pri izpolnjevanju zahtev PBU 18/02 "Obračunavanje izračunov davka na dohodek". V tem primeru je vse odvisno od tega, kje je prišlo do izgube: v davku ali računovodstvu.

Kako uporabiti pbu 18 z izgubo
Kako uporabiti pbu 18 z izgubo

Navodila

Korak 1

Odražajo pogojni dohodek od dohodka v primeru, da se izguba prejme tako v računovodskem kot davčnem računovodstvu. Hkrati se na podračunu "Pogojni davek od dobička" odpre račun na računu 99, na računu 68 "Obračun dohodnine" pa bremenitev.

2. korak

Naslednji korak je opredelitev odložene terjatve. Kljub temu, da je izguba davčnega računovodstva enaka izgubi računovodskega, bo ta znesek v prihodnosti še vedno nastal po odpisu stroškov na račun prihodkov naslednjih obdobij. V zvezi s tem se na računu 68 odpre kredit, na računu 09 pa bremenitev.

3. korak

Določite znesek izgube, ki je nastala v davčnem računovodstvu, če je bil v računovodstvu ustvarjen dobiček. V tem primeru se obračuna pogojni odhodek za davek od dohodka, ki se odraža v dobropisu računa 68 in bremenitvi računa 99 na podračunu „Pogojni odhodek od dohodnine“.

4. korak

Če se pri davkih in računovodstvu prikažejo različni finančni rezultati, se izračunajo začasne razlike. Odložena obveznost za davek se odraža na dobropisu računa 77 v korespondenci z računom 68, trajna davčna obveznost pa na dobroimetju računa 99. Po tem se odložena terjatev za davek prikaže v breme računa 09.

5. korak

Primerjajte finančne rezultate računovodstva in davčnega računovodstva. Če je v prvem primeru prikazana izguba, v drugem pa dobiček, se zaračuna pogojni davek od dobička, ki se odraža v breme računa 68 in dobropisa ustreznega podračuna računa 99.

6. korak

Po tem izračunajte odloženo terjatev za davek in trajno obveznost za davek, ki se odražata v dobropisu računa 68 v korespondenci z računoma 09 oziroma 99.

7. korak

Izpolnite izkaz poslovnega izida in bilanco stanja na podlagi opravljenih knjižitev. Tako ne boste le odražali izgub, temveč tudi v celoti izpolnjevali zahteve PBU 18/02.

Priporočena: